Doel Voortgangsrapportage en Leeswijzer
Floriade Almere 2022
In 2022 is Almere het toneel van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade. Deze zevende editie staat in het teken van de innovatieve bijdrage die de Nederlandse tuinbouwsector levert aan de aanpak van urgente mondiale verstedelijkingsvraagstukken op het gebied van voedsel, energie, groen en gezondheid. Growing Green Cities is dan ook als motto gekozen voor de Almeerse Floriade in 2022. We werken toe naar de groene stad van de toekomst. Almere levert een bijdrage aan mondiale vraagstukken op het terrein van leefbaarheid, duurzaamheid, gezondheid, energie en voedsel. De wereldexpo Floriade dient op haar beurt als vliegwiel voor het doorgroeien van Almere naar een groene en gezonde stad met ruimte voor nieuwe, innovatieve ideeën en kansen voor iedereen. Dit vindt plaats in nauwe samenwerking met het Rijk, de provincie, de Nederlandse Tuinbouw Raad, Weerwater CV, Aeres Hogeschool, Randstad, het bedrijfsleven, bewoners, maatschappelijke organisaties en al lopende programma’s van gemeente Almere.
Er zijn in het Masterplan (2015) vier deelthema’s benoemd onder het overkoepelend motto ‘Growing Green Cities’. Deze deelthema’s maken inzichtelijk hoe de Groene Stad van de Toekomst er straks uit gaat zien. De deelthema’s vormen de rode draad door de hele Floriade (voor, tijdens en na de expo):
- Feeding the city: oplossingen door lokale en innovatieve voedselproductie in relatie tot de behoefte aan voedselzekerheid. Terugdringing van transportkilometers, voedselverspilling en de uitstoot van broeikasgassen bij voedselproductie krijgen hierbij ook aandacht.
- Healthying the city: de inrichting van de steden is van invloed op het welzijn van mensen; de leefbaarheid in grote steden staat onder druk. Groen en beweging spelen een belangrijke rol in een verbeterde gezondheid van mensen.
- Greening the city: groen is een belangrijke randvoorwaarde voor prettig wonen, werken en recreatie en van betekenis voor de aanpak van luchtvervuiling en klimaatverandering.
- Energizing the city: fossiele brandstoffen raken op, een transitie naar een duurzame energievoorziening is nodig. Dit betekent ook een transitie van steden die energie verbruiken naar steden die energie produceren.
Opzet voortgangsrapportage
DOELEN EN RESULTATEN
Deze rapportage geeft een integraal beeld van de beoogde doelen van de voor de Floriade benoemde ambities en reeds door gemeente Almere, Floriade Almere 2022 BV en partners geboekte resultaten.
Er zijn vijf momenten in het jaar waarop het college verantwoording aflegt aan de raad over de stand van zaken en behaalde resultaten van het project Floriade, te weten:
- Bij de Programmarekening (met nav motie RG-463/2019: de voortgang op de planning, kritieke paden en geactualiseerde risico’s en een bijbehorende informerende sessie)
- Bij de Programmabegroting (met nav motie RG-463/2019: de voortgang op de planning, kritieke paden en geactualiseerde risico’s en een informerende sessie)
- Twee keer in het jaar met een uitgebreide Voortgangsrapportage (met peildata 1 mei en 1 december)
- Bij het MPGA (actualiseren van de grondexploitatie Floriade; betreft alleen de woonwijk)
We rapporteren over vier clusters:
- Gebiedsontwikkeling: voorheen ‘fysiek en duurzaamheid’.
- Evenement: voorheen ‘world lab en experience’
- Economische spin-off: voorheen ‘economie’. Het Floriade Werkbedrijf is hier nu onder geschaard.
- Sociaal maatschappelijke spin-off: voorheen ‘de stad Almere’.
Deze rapportage geeft ook de stand van zaken weer van aan de Floriade gerelateerde programma’s (conform motie RG110/2014), zoals Rondje Weerwater, A6, het Innovatiepaviljoen van de Provincie en de Flevo Campus. Deze programma’s hebben hun eigen verantwoordingslijnen binnen de Programmabegroting en de Programmarekening.
HOE VERSTERKT DE FlORIADE DE AGENDA VAN DE STAD EN DE REGIO?
Almere heeft gekozen voor de Floriade vanwege de boost die het geeft aan de ontwikkeling naar een groene stad: sociaal, economisch en ecologisch. Om proactief te sturen op de effecten op de stad en de regio wordt een specifiek programma opgezet, met als titel: 'De Floriade en de agenda van de stad en de regio'.
Onderdeel van dit programma is:
- het planmatig sturen op de spin-off van de Floriade voor de stad en de regio in de periode tot circa 2032 en dit ook monitoren;
- de innovaties en (nieuwe) partners en netwerken van de Floriade koppelen aan de agenda van de stad;
- werken aan verbinding op de werkvloer tussen gemeente, Floriade BV, provincie en partners.
Een belangrijk onderdeel van het programma is monitoring op stadsbrede indicatoren (die jaarlijks of tweejaarlijks beschikbaar zijn en waarvan in de vorige rapportage een aantal was opgenomen).
LEESWIJZER
De digitale rapportage start met een zelfstandige samenvatting, waarin behaalde mijlpalen, de planning en kritieke paden en het financieel overzicht zijn weergegeven. Daarna wordt op elk van de vier clusters de voortgang op de projecten en programma’s en de stand van zaken op de KPI’s beschreven. Tot slot wordt de stand van zaken weergegeven van de besteding van het budget en wordt ingegaan op de voorziene financiële risico’s.
Colofon
FOTO'S:
- André Prins
- Alphons Rommelse